Dag 5 Storuman - Moskenes

Gepubliceerd op 10 juni 2019 18:38

Op dag 5 verlaten we Zweden en trekken we Noorwegen in. De challenge van de dag is de surstromming challenge. Voor wie het niet kent, zoek maar eens een filmpje op op Youtube. Het is een echte delicatesse in noord Zweden. Je kunt het het best omschrijven als rotte haring in zuur. De geur is een soort mix van drie weken gedragen sokken, rotte eieren die e voor de grote vakantie in je koelkast bent vergeten en de geur die uit een beerput gewoonlijk walmt. Jullie kunnen je voorstellen dat we erg uitkeken naar deze challenge. Zeker omdat we 200 km met een geopend blikje in onze auto moeten rijden.


Net voor de Noorse grens hadden we voldoende moed verzameld om aan de challenge te beginnen. Op een idyllisch plekje aan een van de vele meren hier vonden we de ideale locatie. Een plekje met een wind als een wervelstorm die ons zou moeten behoeden voor het ergste van de challenge. Onze vriend Joppe vertelde ons nl dat we ‘mazzel’ hadden want dat we het laatste blikje uit de omgeving hadden. De nieuwe oogst van de haring gaat nl in augustus in het bik, en die van ons heeft dus bijna een jaar gehad om verder te rotten.


Camera opgesteld en begonnen. Met de blikopener op mijn nieuwe Leatherman wordt het eerste gaatje geprikt in het blikje en ontsnapt de wolk gas die al maanden onder druk in het blikje is opgebouwd. Stel je dus de ergste scheet voor die je ooit geroken hebt die ook nog eens onder flinke druk richting je gezicht gelaten wordt. Op de filmpjes zie je mensen echt over hun nek gaan, dat gebeurde ons gelukkig niet, maar wat een lucht zeg!!Het geopende blikje hebben we weer goed verpakt en onder de bijrijdersstoel gezet voor de komende 200 km.

Op weg naar Noorwegen kwamen we opeens rechts van ons een gigantisch meer met kruiend ijs tegen. Geweldig om te zien en te horen… Het is duidelijk dat we steeds dichter bij de noordpool komen…
Vanaf Mo-i-Rana in Noorwegen verlaten we onze westelijke koers om echt recht richting het noorden te rijden. Tijdens deze rit passeren we dan eindelijk de pooscirkel. Op een heel karakteristieke gure plaats. Boven op een pas, geen boom in de wijde omtrek en ook nu nog ligt het er vol met sneeuw.

Een paar km voorbij de poolcirkel mogen we dan eindelijk het lik surstromming uit de auto bevrijden. Hoewel we het redelijk goed verpakt hadden bleef je toch gedurende de dag de hemelse geuren van deze delicatesse ruiken. Nog even snel een foto met het geopende blikje bij het stuur en we hebben het bij de poolcirkel achter gelaten.
Nog een uur of anderhalf bracht ons rond 18:00 bij de laatste ferry van de dag van Bodo naar Moskenes. We hebben het gehaald en kunnen dus vanavond ons tentje op Lofoten op gaan zetten! 3,5 uur en een redelijke maaltijd later komen de Lofoten dan eindelijk in zicht. Wat een geweldig beeld om die super scherpe rotsen.

Onze slaapplek voor vanavond ligt bij een camping in Moskenes. Ons tentje zetten we op op een landtong de zee in met uitzicht op de rotsen en de zee. Als wij stil waren hoorde je helemaal niets en werd je een met het landschap.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Team Billy
2 maanden geleden

Wat cool om jullie ervaringen zo te lezen en dat geeft ons ook een mooi beeld van wat we kunnen verwachten tijdens onze Balkan Express. Ik voeg een blikopener aan ons lijstje toe met spullen die we mee moeten nemen ;-) geniet van jullie avontuur en wij volgen jullie graag! Groet, Team Billy